OBAVEŠTENJE ZA SVE SPORTISTE, SPORTSKE KLUBOVE I SPORTSKA UDRUŽENJA

U našoj poliklinici Holimed vršimo preglede sportista i ispunjavamo sve kadrovske uslove i uslove opreme na osnovu novog PRAVILNIKA koji je donet na osnovu Zakona o sportu i na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti (koji vam šaljemo u nastavku teksta). Ranije smo sportske preglede radili u ordinaciji "CEA" a sada bismo želeli da nastavimo saradnju u poliklinici Holimed u kojoj imamo lekara Sportske medicine i pružamo identično iste uslove kao u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Sportskom centru Tašmajdan.

MINISTAR ZDRAVLJA I MINISTAR SPORTA SPORAZUMNO SU DONELI PRAVILNIK O UTVRDJIVANJU SPOSOBNOSTI SPORTISTA ZA OBAVLJANJE AKTIVNOSTI I UČESTVOVANJE NA SPORTSKIM TAKMICENJIMA PRAVILNIK JE OBJAVLJEN U 'SLUŽBENOM GLASNIKU RS', BR.15/2012 OD 02.03.2012. GODINE NA OSNOVU ČLANA 17. STAV 3. ZAKONA O SPORTU ('SLUŽBENI GLASNIK RS',BR.24/11 I 99/11-DR.ZAKON).

OVIM PRAVILNIKOM JE REGULISAN NAČIN, VRSTA, OBIM I ROKOVI U KOJIMA SE SPROVODE ZDRAVSTVENI PREGLEDI ZA SVE TAKMIČARE KOJI UČESTVUJU NA SPORTSKIM TAKMIČENJIMA.

OPŠTU ZDRAVSTVENU SPOSOBNOST SPORTISTA TAKMIČARA UTVRDJUJE NADLEŽNA ZDRAVSTVENA USTANOVA U KOJOJ SE OBAVLJA DELATNOST SPORTSKE MEDICINE I KOJA IMA SPECIJALISTU SPORTSKE MEDICINE.

SPORTISTA TAKMIČAR NE MOZE DA BUDE UKLJUCEN U SPORTSKE AKTIVNOSTI I DA UČESTVUJE NA SPORTSKIM TAKMIČENJIMA AKO NIJE ZDRAVSTVENO PREGLEDAN ISKLJUCIVO OD SPECIJALISTE SPORTSKE MEDICINE.

O REZULTATIMA ZDRAVSTVENOG PREGLEDA ZDRAVSTVENA USTANOVA SASTAVLJA SPORTSKO MEDICINSKI IZVEŠTAJ I DOSTAVLJA GA:

1.PREGLEDANOM SPORTISTI
2.IZABRANOM LEKARU
SPORTSKO MEDICINSKI IZVESTAJ DAJE SE NA OBRASCU 1.

SVAKI SPORTISTA TAKMIČAR PRILIKOM UTVRDJIVANJA ZDRAVSTVENE SPOSOBNOSTI MORA DA IMA:

1.DOKUMENT KOJIM POTVRDJUJE IDENTITET (LICNU KARTU, PASOŠ)
2.MEDICINSKU DOKUMENTACIJU ILI INFORMACIJU IZABRANOG LEKARA O PREDHODNIM BOLESTIMA, POVREDAMA I LEČENJU
3.TAKMIČARSKU KNJIŽICU
4.POPUNJEN UPITNIK O LIČNIM PODACIMA I MEDICINSKOJ ANAMNEZI SPORTISTA NAJKASNIJE DVA DANA PRE ZAKAZANOG TERMINA PREGLEDA ( ZA LICA DO 16 GODINA TAJ UPITNIK POTPISUJE RODITELJ ILI STARATELJ)

OVAJ PRAVILNIK JE STUPIO NA SNAGU OSMOG DANA OD DANA OBLJAVLJIVANJA U SLUŽBENOM GLASNIKU RS BR 66-00-15/87/2011-03

Najkasnije 2 dana pre zakazanog pregleda sportista, trener ili neko drugo lice zaduzeno za njih treba doci u polikliniku po obrazac koji treba popuniti sportista (do 16g potpisuje ga roditelj ili staratelj) I doneti ga popunjenog na pregled kod naseg lekara. Takodje cemo sportisti, treneru… objasniti sta je jos potrebno da donesu od medicinske dokumentacije i lekarskih analiza.
Preglede vršimo u ordinaciji ili u vašem sportskom klubu u zavisnosti od dogovora.

S`poštovanjem poliklinika Holimed.